Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre

2024. április 29. 15:38
Az innovatív védőréteg növényi eredetű forrásokból készül, például repcéből és zabból.
 
A műanyagba zárt zöldségek korát léphetjük át egy fenntartható svéd fejlesztésnek, a növényi alapú védőburoknak köszönhetően – írja a firstclass.hu.
Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre
Az eddig használt műanyag-csomagolások hozzájárulnak az egyre nagyobb mértékű műanyagszennyezéshez – fotó: Shutterstock
 
A Saveggy élelmiszer-technológiai vállalat a friss gyümölcsök és zöldségek növényi alapú csomagolásának gyártását tervezi. Ehhez egy olyan befektetőkből álló csapatot gyűjtöttek össze, akik egyetértenek küldetésükkel, hogy segítsenek a világnak kevesebbet pazarolni. Az összegyűjtött 1,76 millió eurónak köszönhetően első terméküket ipari méretekben fogják piacra dobni.
 
A vállalat szerint a gyümölcsök és zöldségek kb. 45 százaléka kárba vész, ezért olyan ehető bevonatot fejlesztett ki, amely növeli a friss gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát.
Növényi védőburok nyugdíjazhatja a műanyagot
Az eddig használt műanyag csomagolások hozzájárulnak az egyre nagyobb mértékű műanyagszennyezéshez és a termékek mikroműanyag-szennyezéséhez, ezáltal a fogyasztók és a környezet, az élővilág mérgezéséhez.
 
A Saveggy által kifejlesztett védőréteg növényi eredetű forrásokat használ, például repcét és zabot, melyek akadályozzák a becsomagolt zöldségek, gyümölcsök állagromlását. Az újfajta réteg vékony és láthatatlan, megakadályozza a nedvességvesztést, lassítja az oxidációt, és segít megőrizni a termék szilárdságát és vonzerejét, lehetővé téve a hosszabb eltarthatóságot.
 
A svéd vásárlók elsőként az uborkákat fogják új csomagolásban találni a boltok polcain.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Így kell a kereskedőknek eljárni, ha 80 dekás lett a kilós kenyér

2024. január 19. 14:43
Az élelmiszerek kiszerelés-csökkenését nem lehet fű alatt végrehajtani.
 
A kormány új intézkedést fogadott el, így az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent – ismerteti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán

2023. március 24. 11:30
Már most több olyan élelmiszer van a boltok polcain, amelyek előállításához rovarokat használtak fel.
 
Ismét előtérbe kerültek a rovarok
Az elmúlt hetekben nagy hangsúlyt kaptak Európában a rovarokat tartalmazó élelmiszerek. Innentől fogva ugyanis a vállalatok még több fajtával dolgozhatnak, amit sokan kétkedve fogadtak, hiszen senki nem akar olyan ételeket fogyasztani, amihez rovarokat használhat fel. Arra viszont senki nem gondol, hogy már most is rengeteg olyan készétel található a boltok polcai, amiket rovarrészekkel "javítottak fel". Sőt, akadnak olyan gyógyszerek is, amelyek rovarok által előállított válladékot tartalmaznak. Ez 2023-ra teljesen normális jelenség, csupán nem hallunk róla túl sokat. Egyik cég, üzlet, esetleg étterem sem hirdeti a lárvákkal és tücskökkel ízesített fogásokat, így az emberek nem igazán foglalkoznak ezzel.