Keresőkutyákkal akadályoznák meg az afrikai sertéspestis terjedését Németországban

2024. április 26. 11:59
A keresőszolgálatot a tartományi erdészeti hivatal az egész ország területére ki akarja terjeszteni.
 
Az afrikai sertéspestis (ASF) milliárdos károkat okozhat. Ezért Észak-Rajna-Vesztfália német tartomány állategészségügyi hatóságai a gazdaszervezetekkel közösen minden eszközt megragadnak ennek elkerülése, illetve megelőzése érdekében. Többek között fokozzák a betegség keresőkutyás felderítését – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.
Keresőkutyákkal akadályoznák meg az afrikai sertéspestis terjedését Németországban
Kutyákkal derítik fel az elhullott állatok tetemét – fotó: pixabay.com
 
A kutyák betanítása mintegy 6 hónapig tart, ezt követően azok gyorsan megtalálják a fertőzött tetemeket, és ezzel nagy mértékben hozzájárulnak a járvány terjedésének fékezéséhez, ami azért fontos, mert a terjesztés szempontjából az elhullott fertőzött állatok több kárt okozhatnak, mint az élők.
 
A kutyák betanítására önkéntesek is jelentkezhetnek, a keresőszolgálatot pedig a tartományi erdészeti hivatal az egész ország területére ki akarja terjeszteni.
 
A korábbi 14 ember-kutyás csapat – Olaf Müller kutyakiképző irányítása mellett – májustól hét új csapattal bővül, mert mióta a járvány átlépte az ország határát, mindig újabb csapatokkal kell készülni a vaddisznók esetleges ASF-fertőzéseire.
 
A csapatok egyébként rendszeres konzultációt és tapasztalatcserét folytatnak más német tartományok hasonló szervezeteivel.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A jelen múltunk leképezése

2023. április 03. 13:16
Mikor megismerkedtem Grédics Szilárddal és fiával, Lacival, már az első ölelésből éreztem, hogy ők valóban – a szó legnemesebb értelmében – komolyan gondolják a baráti gesztust. És persze nemcsak a manapság egyre ritkább, de jólesően szorító üdvözlés, hanem az egész életük feledhetetlen értéket képvisel.
Polihisztornak is nevezhetném őket; bármiről legyen szó, bennük minden alkalommal felötlik egy-egy személyes élmény, érzés, ismerős hely, arc.

Nem agrár-családba születtem, mindenért meg kellett dolgoznom és többször újrakezdtem...

2023. március 13. 09:10
Őszinte beszélgetés a "telefonos fiatalságról", emberi mulasztásról és precíziós eszközökről.
 
"Nem tartom magam fehér hollónak. Igaz, hogy nem ismerek a korosztályomból több embert, aki ugyanezt csinálja, mint én – de nem foglalkozhat mindenki ugyanazzal. Az állattenyésztésben például tudok mutatni hozzám hasonló fiatalokat, szóval vannak még szorgalmas huszonévesek, akik igenis értéket akarnak teremteni és megmutatni, hogy ők is képesek a saját erejükből előrébb jutni."