Ezért egyél rendszeresen tökmagot!

2024. április 23. 14:46
Rengeteg értékes tápanyag található benne.
 
A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat jelentős mennyiségű egészséges zsír-, magnézium- és cinktartalmának köszönhetően – írja a mindmegette.hu.
 
Ezért egyél rendszeresen tökmagot!
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás – fotó: Pixabay
 
28 gramm megpucolt tökmagban kb. 151 kalória, 5 gramm szénhidrát, 7 gramm fehérje és 13 gramm zsír van, továbbá bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben.
 
A tökmagfogyasztás egészségügyi előnyei
 
• Gyulladáscsökkentő hatású
 
A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat, és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.
 
• Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát
 
A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata, továbbá a tökmagban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.
 
• Magnéziumtartalma jótékonyan hat a szívműködésre és a vérnyomásra
 
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert, továbbá hozzájárul a fogak, a csontok egészségéhez, és nyugtató hatása is van.
 
• Segít a vércukorszint szabályozásában
 
A tökmag és a tökmagolaj csökkentheti a vércukorszintet.
 
• Kiváló rostforrás
 
30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz, a magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, a telítettségérzést, megakadályozva ezzel az elhízást.
 
• Segíti a nyugodt alvást
 
A tökmagban lévő triptofán nevű aminosav segíti az alvást, amihez hozzájárul a tökmag magas magnéziumtartalma is.
 
Hogyan fogyasszuk?
A tökmagot meghámozva fogyaszthatjuk nyersen vagy pörkölve, de keverhetjük salátába, turmixokba is, illetve péksütemények, pogácsák remek összetevője is lehet.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Eladatlan vörösborok - borpiaci kilátások

2023. július 06. 12:53
Még zöldek a szőlőfürtök, s bár egyre közeleg a szüret, a gazdákat az időjárás, a növényegészségügyi helyzet mellett a piaci lehetőségek is érdeklik. Nem véletlen, hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság Szőlő-Bor-Pálinka Albizottsági ülésén a kiterjesztett gyártói felelősség - EPR – mellett a 2022-2023-as borászati év alakulásáról is szó esett.
„Tavaly a világ szőlőtermesztése kis mértékben elmaradt a korábbitól, ugyanakkor a borfogyasztás is csökkent, amit a tagállamok aggodalmuknak hangot adva jeleztek az Európai Bizottságnak”- adott helyzetjelentést Gál Péter, az Agrárminisztérium főosztályvezetője.

Felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését

2023. szeptember 26. 13:07
A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.