Bárdos Sarolta nyerte el a Borászok Borásza díjat
2024. április 30. 15:41
Bárdos Sarolta, a Tokaji borvidék borásza vehette át a Borászok Borásza díjat szombaton (2024.04.27.) Budapesten.
Bárdos Sarolta beszédet mond, miután átvette a Borászok Borásza díjat annak előző kitüntetettjétől, Heimann Zoltán szekszárdi borásztól (b) a budapesti New York Palotában rendezett díjátadón - Fotó: MTI / Bruzák Noémi
Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a Borászok Borásza díj alapítója a díjátadó gálán kiemelte: a magyar bor egyik kitörési pontja, hogy világhírű legyen, mindenki tudjon róla, és ne csak mi, magyarok beszéljünk róla.
Elmondta, hogy a díjazott első körben ötven, majd öt jó jelölt közül került ki. De "akik benne vannak ebben az ötvenben, azok nagyon legyenek magukra büszkék" – hangoztatta Rókusfalvy Pál az MTI tudósítása szerint.
Bárdos Sarolta a díj átvételekor úgy fogalmazott: Tokajban jó bort készíteni kötelesség. Mint ahogyan az is – fűzte hozzá –, hogy ápoljuk hagyományainkat, és a világ minden részére eljuttassuk azt az üzenetet, hogy Tokajban csoda terem a szőlőtőkéken.
A Borászok Barátja díjat Ambrus Lajos író, szőlőbirtokos, a Food és Wine vendégszerzője, valamints Wojciech Bonkowski borszakértő érdemelte ki.
A nyertesről
A Bodrogkeresztúrban található Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapította kézműves, családi borászatként Bárdos Sarolta és Molnár Péter. Családjukban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Ma is részben azokat a területeket művelik, amelyeket egykor a nagyszülők is kapáltak. Két területen, a Barakonyi- és a Csirke-mál-dűlőben összesen 7 hektár szőlőt művelnek – írja a Boon.hu.
A Tokaj Nobilis weboldalán elérhető információk szerint 2015-től minden területen bioművelésre álltak át, és a 2018-as évjárattól boraik nagy része bio/organikus minősítésű.
Évjárattól függően készítenek borokat a száraztól az édesen át az aszúig, és palackos erjesztésű pezsgőt is.
forrás: turizmus.com
Kapcsolódó cikkek
Jogszabályi megfelelés a profit megtartása mellett digitális eszközökkel
2023. február 10. 13:04
A hosszabb távon működő technikákat főként a digitalizációs innováció fogja elhozni.
Mint minden embert, céget, vállalkozást, úgy a Bayer-t is súlyosan érinti a változások állandósága, illetve az ezekhez való alkalmazkodás kényszere. Ennek megfelelően a Bayer a hazai agráriumot érintően is rengeteg pénzt és időt áldoz a kutatás-fejlesztésre, innovációra. A fejlesztések kiindulópontja minden esetben a termelők igénye és a gazdálkodással szemben támasztott már meglévő és új elvárások.
A biogazdálkodásra való áttérés sikereiről és nehézségeiről első kézből
2023. január 10. 13:49
A biogazdálkodásra való áttérésről, az átállás első évének tapasztalatairól beszélgettünk dr. Tóth Kálmánnal, a Bezenye és térségében több mint ezer hektáron gazdálkodó cégcsoport vezetőjével.